Vasakról? Valamiről lemaradtam. Stúdió monitorokról és hangkártyáról volt szó (persze ezt is vehetjük vasnak akár).

Egyik sincs vst-be sajnos.
Monitoron meg pont nem érdemes spórolni és abból a vintage se nagyon jöhet szóba, lévén, hogy ezek használódnak. (kb olyan példát tudnék hozni, hogy kabátot meg cipőt még veszel használtan alsó gatyát meg zokni nem annyira érdemes) Én maximum pár hónapos használt cuccot vennék monitorból (amire még van legalább félév gari).
Hangkari már máshelyzet. Abból lehet használt.
Emu monitoroknál meg akkorát nem ugrott a panaszosok száma, hogy ez miatt temetni kéne őket. Nagyon faszán dolgoznak a monitorjaik. Persze vannak sokkal jobbak is, de aztán bejön az ár/érték arány is. Nem igazán akad vetélytársa még most se a kategóriáján belül. (minőség/ árérték) Az Adamek is nagyon faszák csak az már egy drágább kategória (adam a7 90/db adam a5 60 körül/db és ez csak 2.0) KRK-ból nem sokat hallottam, de nem kapott igazán jó ajánlásokat (megkell hallgatni valahol).
Ott van még az alesis monitor one passive + ra300 erősítő (ez úgy 90 ropi) ami mondjuk kezdésre elég jó, de itt sincs sub láda.
Genelecből a legkisebb (ami ebbe az árfekvésbe van 8020A) nem áll a kategória élére és darabja 83.
Behringerek érdekesek. Nekem audiofillesen szól és amelyikeket eddig hallottam (2030A 2031A) én mindegyiknél tapasztaltam egy alapzajt (ami lehet csak helyi földelés hiba volt vagy nem tudom)
Maudio-t személy szerint nem az én fülemre szabták. Nekem olyan semmien és ez is elég audifilles téma (nem igazán egy lineáris jó lehallgatók... a Harman-Kardon jobban bejött

)
Ott van még a Dynaudio BM5 a maga 150 ezrével (/pár). Na őt még nem hallottam és ha belefér az árfekvésbe akkor érdemes bevenni a listára és megfülelni (A/B-ben)
Vannak még a Mackie-k amiket még nem hallottam, de ezeknek is komoly áruk van.
Yamaha-ból a hs50m-et és a 80m-et hallottam, de én nem fizetnék érte.
És még rengeteg gyártó.
Persze most abba ne menjünk már bele, hogy min lehet zenélni meg min nem. Egyértelműen lehet zenélni gagyi hifi hangfalakon is ha kitapasztalod, de akkor sem fogsz tudni olyan precíz mixdownt összehozni, mint egy korrekt lehallgatón és még a füled sem kell megerőltesd.
Egy jó lehallgatón szép freki menetet tudsz összehozni sokkal szebb terekkel és nagyon apró dolgokat is kihallasz amiket mondjuk fülesen vagy egy hifi monitoron nem fogsz. (a füles nem helyettesíti a jó lehallgatót csak kiegészíti azt)
Én zenéltem már laptop hangszórón (meg sok minden máson is). És? Ettől még mindenki tudja miért érdemes rendes studió monitort használni még ha spur is érte x összeget fizetni. (ha nem akkor hallgasson meg egy párat vagy kérjen kölcsön és otthon próbálja ki)
K240 egy nagyon jó füles, de érzésem szerint snapi te azért tartod a legjobb alternatívádnak, mert az a kategória amit te már megvennél (akár új monitorokból) azoknál tény, hogy csak jobb lehet az AKG.
Mindenki abból főzzön ami van neki. Neki van 150 ezer huf-ja erre így ahelyett, hogy kiröhögnétek/ledegradálnátok és irigykednétek ahelyett véleményeket és tapasztalatokat mondjatok ne ilyeneket, hogy szokolon is lehet jó zenét írni, mert a kérdés nem ez volt.