az en szubjektiv - magan velemenyem:
Erdemes hasznaltat vasarolni, ha nagyon ertessz hozza vagy rosszabb esetben van 10 muszaki zseni haverod akik elmennek veled a hasznalt cuccokat megnezni, tesztelni, szetszedni.
Ujat erdemes vasarolni ha mondjuk ezekhez kicsit sem ertessz, ha fontos, hogy uj legyen (ez nem egy utolso szempont, es nem csak esztetika szempontbol) (ki tudja ki "kakált bele" a hasznaltba...) es nincs kedved a megvetel utan 2 hettel maris valamilyen szakihoz vinni mert "nem ugy mukodik ahogy azt Te elkepzelted", szoval nem utolso szempont a garancia (nekem) (ha para van, megnezik, es ha szolsz, azonnal cserelik)
hangkartyabol jo az E-mu 0202 - es valasztas, de sokan ezt vennek / veszik, eppen ezert is gondoltam nezek Neked valami "zorkot" , es lam:
http://www.esi-audio.com/products/maya44usb/
a sub ladat erdemes hozzacsapni ha teheted, mert kedvezmenyben is reszesulsz, es nem utolso sorban ha zene irasra fogod hasznalni, akkor nagyon sokat fog szamitani (bar itt is bele lehet abba a hibaba esni,hogy ejjel nappal bevan kapcsolva, es kicsit elszamitod a dolgokat, tehat elfelejted,hogy Neked van subod, masnak nincsen, ezert lehet ugy csiszolod a zenet,hogy nalad jol fog szolni de masnal kevesbe - egy szo mint szaz, a sub jo ha van, de nem fontos!
azt nem lattam,hogy mixelni vagy inkabb zenet irni kellene a konfiguracio, ha mixelni, ezeken lehet sporolni picit - csiszolni az arakon ,hogy olcsobba kijojjon, ha zeneirasra - mindkettore, akkor erdemes raszanni a penzt - marcsak azert is,hogy idovel ne azon bukd el a penzedet,hogy lecsereled es joval kevesebbet kapsz erte.
az pedig,hogy kinek mennyit kell dolgoznia ezekert, szerintem mindenkinek ugyanannyit, mert senki sem az E-mu ceg "fia"
tehat ha valaki forumozik, az él, ha valaki él az dolgozik, es ha valaki dolgozik annak hamarosan osszejonnek a cuccok ;)