Mac OS X x86 teszt, zenész szempontból.
Az Apple összeállt az Intel-el és már meg is jelentek az Intel procis Mac-ek...ezekhez Intel x86-os OS X is készült és azóta minden Apple fanatikus fel akarja erőszakolni ezt a rendszert a PC-jére.
Leírom az általam tesztelt Apple Mac OS X x86-os, Intel-es verziójának 1,5-2 hónapos, házi, amatőr stúdióban történő tesztelésének eredményét. Úgy éreztem közölnöm kell a hozzám hasonló Logic felhasználókkal, akik bármit megtennének, hogy a legújabb verziót használják PC-n. A teszthardver eléggé stabilnak mondható, a saját házi stúdióm központi "PC egységét" használtam, valamint Maxxuss és SemjaZa patch-ekkel hack-elt OS X 10.4.6-ot, 10.4.4-et, illetve 10.4.3-at.
1. A teszthardver.
Intel(R) Pentium(R) 4 CPU (PAE,SSE,SSE2), 2GHz
MSI MS-6566 alaplap, Intel 845C chipset-el,
512MB DDR400MHz memória,
NVidia GeForce 2 MX200, 64MB, AGP video,
Intel AC97 integrált hang,
Creative SB 128 PCI2, 5.1 hang,
Creative SB Live! 24bit, 7.1hang,
40GB Maxtor 7200RPM HD (rendszernek, progiknak),
40GB Seagate Barracuda 7200RPM HD (csak sample-knak),
Philips 107E5 17" CRT monitor,
Samsung Slim magyar PS2-es billentyűzet,
Silver Line (szal NONAME) PS2-es optikai egér,
128MB NONAME USB 2.0-ás Flash Drive.
2. Az eredmények.
2.1 CPU
A minimum követelmény az, hogy a processzorod rendelkezzen az SSE2-es utasításkészlettel. SSE3 lenne az igazi, mivel sok OS X-es alkalmazás igényli, illetve a Rosetta-hoz is kell, de emulálható, szóval ez miatt nem kell új procit venni, megy SSE2-őn is szépen. A tesztelt OS X-ek közül a 10.4.6-os nem ismerte fel az eredeti MHz-ét a procinak, masszivan mindig 2,4GHz-t írt ki, akármennyire is állítottam az FSB-t. A 10.4.3, és a 10.4.4 felismerte simán az aktuális FSB-t, magyarul valós frekvenciértéket közölt. Havernál egy 64bites AMD-n teszteltük, SSE3-al szépen ment, gyorsabb is volt mint a P4-emen, talán a 64bit miatt, meg neki 1 GB RAM-ja van. A lényeg, hogy nem lehet észrevenni az SSE3 hiányát, csak DVD nézésnél...mivel ez a funkció SSE3 nélkül nem megy...igen...Windows vs. Mac OS X, 1:0. (Ja, havernál van SSE3 mégsem megy a DVD lejátszás, mert nincs Quartz, meg CoreGraphics támogatás, de ezt majd a videó részben.)
2.2 Alaplap
Az Intel chipset meghozta a gyümölcsét, semmi probléma nincs, talán csak az integrált hanghoz járó MIDI-hiba, de ezt majd az audió részben. Az USB-ket simán kezeli, a párhuzamos porttal viszont gond lehet. Nem próbáltam nyomtatóval, csak programoztam már párhuzamos portot, és van hozzá kis visszajelző műszerem ami Windows alatt végig világít, itt viszont nem, lehet a Mac-ekekben már nincs LPT, ezért nem ismeri. Egyéb érdekesség nincs, a lapomon nincs hálókártya, szal azt nem tudtam tesztelni, egyébként haveromnál sehogysem tudtuk belőni a netet OS X alatt...2:0
2.3 Memória
Semmi extra, simán felismerte annyinak amennyi, de ebből azért jó ha sok van, mert tudni kell, hogy OS X alatt minden animálva van, szal jó ha van elég memó a csillivilli megjelenéshez...marad a 2:0
2.4 Videó
A videókarikat (AGP, PCI, PCIE) felismeri alapból VGA Compatible Graphics Card-nak, de semmi extra. Én szedtem a kártyához MACVidia driver-t, de ezzel sem lett job, a telepítés után tudtam felbontást, meg monitor frekvenciát állítani, de semmi OpenGL, meg 3D téma. Aki játszani akar az maradjon Windows-nál. Másik hátrány, hogy az OS X szabványos videó témájú cuccai (CoreGraphics, meg Quartz...olyasmi lehet mint a DirectX, nem tudom...) nem használhatóak, nem támogatják a karit. Ez nem is baj, de mondjuk az iMovie HD nekem nem nagyon akart indulni, mert nincs Quartz kompatibilis karim, meg havernál sem indult a DVD player, mert nincs CoreGraphics támogatás vagy mi. Szal a videó az gyatra, de megy...hát igen...3:0.
2.5 Hang
Na igen...az integrált karimat (Intel AC97) azt felismerte AppleAC97Audio-nak, semmi gond vele, szól. Az SB-kel már volt gond. A PCI2-es ment a Maxxuss ES137x-es driver-el, de néha elkezdett szaggatni a hang, egész addig míg újra nem indítottam az adott progit, a másik meg hogy ha otthagytam a gépet kb. 5 percre a teljes hang elszállt, szal restart. A másik SB-t fel sem ismerte, nem csinált vele semmit. A nagyobb gond az, hogy nincs MIDI. Igen ez komoly. Nem igazán mennek a MIDI portok. Se az integrált, se a PCI-os karikon lévők. Ez gond, mert nekem is van pár MIDI-s cuccom, és nem azért spóroltam rájuk, hogy aztán itt porosodjanak. Mindegy. A probléma megoldható, ha vesz az ember egy olyan karit, amihez van MacIntel driver is...de...igen...sajnos...4:0.
2.6 Lemezkezelés
Na igen. Ez érdekesebb. Nekem semmi gondom nem volt ezel az elején. Könnyű a particionálás, a formázás, meg ilyenek, van lehetőség formázni asszem 4 féle Mac fájlrendszerre, meg Unix-ra, meg DOS-ra (FAT16) is. NTFS-t pedig tudja olvasni, de írni nem. Szal az ajánlott filerendszer az a HFS+. Nagyon jó, gyors, nincs töredezettségmentesítés. AZ IDE-s vinkóimmal sem volt semmi gond. SATA-t nem próbáltam. Az egyetlen gond az hogy volt néha olyan bajom, hogy bekapcsoltam a gépet és durr...eltünt a system partíció...akkor formáz telepít stb., a végén volt olyan nap amikor 7-szer formáztam és telepítettem, de ez nem a filerendszer hibája, szal...4:1.
2.7 Monitor
Semmi gond, Fujitsu-Siemens LCD-vel is próbáltam, ment simán, még a régi 14"-os Nokia-mon is ment szépen...marad a 4:1
2.8 Billentyűzet
Telepítésnél van lehetőség magyarra állítani a billentyűzetet, és megy is szépen. Vannak azomban vicces, de néha zavaró érdekességek...hehe...a Windows gomb pl.,na az nem megy:) A másik a CtrL és Alt...na ezek felcserélődtek...pl. tehát szövegszerkesztőben nem CtrL+V, hanem Alt+V...vicces, meg lehet szonki, át is lehet állítani. A másik bug, hogy a 0-helyett (bal-felső 0) van az 'í', míg az 'í' helyén semmi. Egyébként minden ugyanaz. Mac billentyűzettel simán jó, semmi gond nincs...marad a 4:1.
2.9 Egér
Semmmi baj, felismeri, használja, van jobb klikk is, meg minden. Általános probléma a billentyűzetnél és egérnél, hogy a legjobb ha mindkettőt ugyanolyan portra dugjuk, így tuti működik. (Pl. legyen mindkettő PS2-őn, vagy USB-n) Ha nem így teszünk, előfordulhat hogy valamelyiket nem ismeri fel...az szívás...de ha be van lőve akkor műkszik, tehát marad a 4:1.
2.10 Pen Drive, MP3 lejátszók, stb.
Én egy 128 MB-s Pen-el teszteltem, le tudtam formázni FAT-ra, tehát a Windows-os gépek is látták, semmi baj, sőt. Egyszer bekrepált a PEN-em, amit spanom Partition Magic-el keltett életre, de a művelet után már csak 110 MB-s volt...lett rajra valami "bad sector", azomban OS X alatt leformáztam és rendberakta...megint 128 MB-s lett!!! 4:2
3. Szoftverek
3.1 Iroda
OpenOffice az megy, de még nincs magyar nyelvű MacIntel-es verzió.
3.2 Filmezés.
Quicktime, amihez van MacIntel-es DivX pakk, ami frankó, valamint van egy MPlayer OSX nevű progi ami mindent visz, DVD-t is.
3.3 Zenehallgatás
iTunes...kell ennél jobb?
3.4 Zeneszerkesztés
3.4.1 Apple-Emagic Logic 7.2(.1) Pro & Express
Ezek már universal binary-s verziók, magyarul szépen, gyorsan futnak Intel meg PowerPC procikon is. A Logic Express csak serial-os, Pro-hoz nincs törés. Szebb, mint a PC-sek által ismert 5-ös, de...semmi extra, max az Apple Loops támogatás...de cserébe elvették az alap plug-in-ek közül szinte az összes jót. Nincs ES2, nincs EXS24, csak EXSP, amivel csak lejátszani tudsz, nincs benne a Rhodes emulátor, az EVP88, vagy a két Hammond emulátor...szal a pluginellátás elég gyenge...valamint csak universal binarys plug-in-eket hajlandó használni...nekem ebből van kb. 10-15 darab...és ez szinte az összes...valamint egy atomnagy baj...az inkompatibilitás...magyarul a 7.2-esben készült zenék csak 7.2-vel nyithatóak meg...

((
3.4.2 Ableton Live! 5.2
Ez megy szépen, csak UB (universal binary)-s plugokat hajlandó használni, ezekből viszont AU-t is VST-t is. Semmi gond nincs vele.
3.4.3 Reason 3
Megvan az update amitől UB-s lesz a progi, én nem próbáltam, állítóag szépen megy.
3.4.4 Digital Performer 5
Na igen...a progik csúcsa állítólag. 2006 második negyedére igéri a MOTU az UB-s verziót...
3.4.5 Egyebek
Általánosan elmondható, hogy ami kell azt kis keresgélés után megtalálod OS X alá is, igaz, nincs akkora választék, mint Windows alá, de van minden : codec, tömörítő, szövegszerkesztő, stb.
4. Összegzés.
Na. Három dologra jöttem rá ez alatt az 1,5-2 hónap alatt:
1. Még jobban irigylem a Mac tulajdonosokat.
2. Pathc-elt rendszeren, MIDI nékül zenélni...nevetséges....
3. Az OS X maradjon csak Mac-en.
Miért? Mert nem éri meg. Nincs MIDI, nincs normális videó, bika proci, rengeteg memória kell hozzá. Az a helyzet, hogy kis számolás után bárki láthatja : ahhoz hogy egy olyan gépet összerakj, amin a rendszer minimális hibával futni fog...szal annyi pénzből vehetsz egy !ÚJ! Intel procis Mac Mini-t, vagy egy G5-ös procis iMac-et...
Személy szerint össze akartam rakni egy ilyen gépet (64bit, full intel, dual core, 2GB memória, stb.), de nézegettem a hírdetéséket és ennyi pénzből már akár egy szép G4-es PowerMAC-re is telne...ami azért elég erős kis gép...szal a lényeg az, hogy akinek van ideje, meg kedve, az szenvedhet vele, de igazából nem éri meg...nem éri meg, mivel nekem is az időm 60%-a telepítéssel, formázással, rendszerkarbantartással ment el, a maradék 40%-ban meg plug-in-eket vadásztam...szó szerint nem maradt időm zenélni...szal ezt a meccset nálam a Windows nyerte...OS X után raktam Windows-t és végre újra lett Kontakt-om, újra van Battery, meg Spectrasonics Atmosphere...szóval...én egyenlőre maradok a Windows-nál, bár DELL gépekhez már tölthető le driver pakk OS X-hez...szóval érdekes a jövő, de én inkább töltögetem a persejt, hátha összejön egy G4-esre...
snaper, 2006
snaper@freemail.hu