Sztem deb egyszer sem reagálta túl, meg nem volt ideges sem. Az ha leírja, hogy neked kell eldönteni, hogy melyik tetszik, meg hogy ő nem fogja egy nyílvános fórumon rossz színben feltűnteni a konkurenciát, ezek mondjuk értékes tippek és korrekt hozzáállás, nem túlreagálás, meg idegeskedés.
Az én véleményem, én kevésbé vagyok fejlesztő:
Kjaerhus rettenet. Annak tényleg semmi köze a masteringhez, pláne hogy mennyire kell a szó konkrét értelmében masterelni otthon. Otthon sounddesignolni kell, meg kevergetni arányokat. Attól viszont hányok, hogy faborításos plugineket csinálnak, meg ráaagatják hogy "mastering". Moog Modularral pld semmi baj nincs, átlagos szoft-VA (bár MX4 és Zebra2 körberöhögi és még meg sem bolondulsz a kibaszott kábelrengetegtől, amitől hálistennek megszabadultunk a szoftverekkel és VA-kkal), de nulla köze van a Mooghoz. Én ippen pénteken tekergettem a Lil Phatty-t és az télleg Moog, az nem csak a faborítás miatt.
Visszatérve Kjaerhushoz: EQ-ra ott az NWEQ, kiröhögi akármelyik másikat. Én a Sonalksis-t szerettem (SV517), meg a Waves LinEQ-t, de mára maradt a hulla ingyenes NWeq, mer' az legalább nem kamuzik, ott emel/vág és annyit, amennyit te akarsz, meg nem csinál csúnya fázistolásokat.
Meg leírom még az én hozzáállásomat ezekhez:
Sztem olyan cuccokat kell keresni, amik egyszerűen jól szólnak. Pont. Ne a presetektől dobdjad el a hajad, hanem attól, hogy kurva jó alja van egy sima fűrésznek eq-zás nélkül (még az oszcin se), hogy ne aliasoljon a cucc (persze ez FM-nél és syncnél elkerülhetetlen), a szűrőnek legyen szép rezoja, hogy adott karakterisztikánál ne tűnjön el az alja (mondom adott), legyenek normálisan megírva az oszcik, pld az IMPoscar erre a "jó" példa, ahol pld egy háromszög oszci két oktávval lejjebb olyan iszonyat interpolációs zajt fos ki magával, amivel nem tudsz mit kezdeni.
Hogy ezeket el tudd dönteni (halld) viszont kell az, hogy nekiállj akármivel init patch-ből dolgozni, hogy tudd mi mit csinál. Össze kell hasonlítani egy másikkal is, hátha az jobban/rosszabul szól. Végén pedig gyakorlatban dől el, hogy mi a fontos egy szintiben. Ha a jó presetek, akkor olyat kell venni, amiben van 20 bank 128 patch-csel. Ha meg az kell, hogy _hibátlanul_ meg tudd valósítani vele az ötleteidet, akkor meg egy olyan szintit kell szerezni, ami azt csinálja amit mondasz neki. Ne aliasoljon amikor te nem akarod, ne legyenek megemelve eq-val az oszcik aljai, mert te nem azt akarod. Ehhez meg el kell tudni különíteni, hogy minek kell nyersen szólni adott szintiből, meg mit kell utána kötnöd (eq, komp, akármi), hogy azt kapd amire a szinti nem képes alapból, de te olyat találtál ki.
Itt meg már bejön az is, hogy mire mi való. Aki azért nem teljesen kisbéka ezekhez, gyakorlatilag minden olyan cuccal tud zenélni, ami átviszi a képzeletbeli nívót. Példa: A Nord hangmérnöki szempontból szétkalapálja a Virust, de ettől még nem rossz hangszer a vírus, mert cserébe tud 80 hangos unisonot, ami jól jön a trancematyiknak. De jó pld a szűrőszaturáció benne, ami egy saját karakterisztika. A Nord meg azt tudja, hogy sebészi, az tényleg azt csinálja, amit a "fizika" miatt kellene neki. A Moog meg azért jó, mert olyanok az oszcijai, hogy én pénteken 10 percig nyomogattam egy egy fűrészt nyitott oszcikkal, amíg már rámszóltak a többiek, meg a szűrője a referencia szinte mindenhol.
Nnnna, hosszú... De: ezeket meg kell nézegetni, hogy mi mit tud kihozni magából tisztán, effektekkel utánakötve esetleg, és el kell dönteni, hogy melyik hozza jobban azokat a soundokat amiket te keresel. Mert pld hip hop basszusokban kurvára nincs helyük az aliasnak. Érted, szép dobjaid vannak, egy szinusz-jellegű rhodes, egy tiszta 'ének', erre a faszkalap basszus meg ott tolja a 16kHz-et. Trancre meg kb mindegy (jó nem, de azért na), mert ott a fostalicska aliasos oszcit még 28-szor egymás mellé teszi a szinti (vagy kórus, vagy unisono) és ott aztán olyan kioltások vannak, hogy aliasról már szó sincs.
Vége: WWAYM cuccok azért jók, mert deb meg tesója egyfolytában azon pörög minden szabadidejében, hogy olyan cuccokat csináljanak, amik nem _basznak_ át (már elnézést). Ha egy EQ-nak 240Hz-nél kell 0.5dB-t emelnie, akkor az övék annyit emel és ott. Ettől nem mastering, meg varázslat, csak azt csinálja amit egy EQ-nak kell.
Ez picit hosszú lett..