ib wrote:
- miert zuhannak az eladasok? az mp3 a hibas? csak az?
- miert kenyszerul djzni minden producer, meg az is, aki nem akarna, de kenytelen, amikor radobben, hogy abbol van eselye penzhez jutni, ellenben a zenelessel?
- ezzel parhuzamban hogyan tunik el gyakorlatilag A Lemezlovas (aki nem producer)?
- mi ez a sok uj label? kik ezek az uj eloadok? tenyleg mindegyik annyira jo, es olyan megerdemelten porog?
- hogyan valik ertektelenne es erdektelenne az a zene, ami a heten jelent meg, mert mindenkinek minden meg elobb, es annal is elobb kell? es hogyan oli meg ez, es az uj technologiak a dubplate kulturat, ami akar jo, akar rossz, de egy evtizedig eleg szepen elmozgatta ezt stilust?
- es mire ez a sok szinvonaltalan buli?
ahogy elnézem, jó kis forró témát indított el IB cimborám, s amilyen lomha vagyok, kistrillió hozzászólás érkezett már ide, mire én is billentyűzetet tudtam ragadni, hogy hozzászóljak, mert ehhez tényleg érdemes. izé, azt akartam ezzel mondani, hogy előttem biztos sokan beszéltek már arról, amiről én is fogok, de nézzétek el nekem, hogy nem olvastam végig mindet.
az utóbbi hónapokban (években) rendesen eltávolodtam a szcénától, a tűzhöz ugyan sosem voltam olyan közel, mint sok fórumozó nagymedve, de azért túlzások nélkül mondhatom, hogy régi motoros vagyok. hogy az elhidegülésnek mi az oka? elsősorban az erőteljesen felhigult közönség. nem akarok senkit se megbántani, de a drum and bass mai hazai közönsége elég visszatetsző: sokan azt hiszik, hogy a dnb nem csak zene, hanem vmiféle életsítlus, amelyhez öltözni kell, sajátos viselkedés kell hozzá, meg ilyesmi. szerintem nem. már csak azért sem, mert a sok külsőség lassan lenyeli a zenét, háttérbe szorul az egész lelke, a dob és a basszus. a sok-sok fiatal pedig annyira el van foglalva az öltözködéssel, hogy a zenére magára nem figyelve már csak azt hallja meg, ami legkönnyebben felfogható. talán ezért is kezd higulni a szakma, ezért kezd el mindenki kétségbeesetten egyszerűsíteni, leépíteni a gyakran hónapokig dédelgetett hangzást, mert a közönségnek ez kell. ott van pl. photek, aki arról volt híres, hogy képes volt heteking szüttyögni egy-egy ritmusképlet összerakásán: mit csinál most? shame on him! s nem csak nála figyelhető meg a primitív hangok előretörése: ed rush, optical, baron, j majik, sőt itthon maradva: chris.su és skc. még szerencse, hogy ők azért még nem felejtik el, hogy zenét is kell írni néha, nem csak struggle szerű dolgokat. no offense.
s ahogy a zene egyre primitívebbé válik, úgy lesz egyre egyszerűbb dnb-t programozni: a különböző gombamód terjedő zeneszekesztőkkel pedig már bárki képes összekalapálni zenéket, melyek a kiadók kénytelenek kiadni, hisz az elértéktelenedés egyik legfőbb szrámazéka és kényszerű velejárója a tömegtermelés.
természetesen az internet és az mp3 is okolható, de nem hinném, hogy döntő mértékben: sokunk ugyanúgy nem engedheti meg magának most, hogy vinylt vegyen, mint öt éve, s hiába nem volt meg neki bizonyos zene mp3-ban, akkor sem ment be a boltba vinylt venni. ha meg akkor is megvette, hát most is megveszi - hisz a két dolog hangzása, értéke, érzése össze sem hasonlítható. habár mostanság sokan nem is vinylről pörgetik a zenéiket - ide becsúzhat szép adag mp3 is - ha jól tudom, a bsa nem rég tartott egy kis dj-razziát, igaz ez?
a dubplate-kultúrával sosem voltam teljes mértékig kibékülve - sok jó zenére untunk már rá, mire kijött hivatalosan (up all night, anyone?), ezzel kapcsolatban sosem lehetett egészséges egyensúlyról beszélni.
azért én nem temetném a szcénát, hisz az internetnek, a gyors infócserének és az egyszerűbb zenealkotási feltételeknek hála sok olyan előadóval lettünk gazdagabbak, akik talán el sem jöhettek volna "a faluról", ha nem ágazott volna le feléjük az infó szupersztára. lehet szó mainstream dnb-ről (pendulum), sajátos hangzásról (amit) vagy totális elborultságról (fanu), én örülök, hogy itt vannak és alkotnak.