abletonban van egy ilyen opcio hogy "delay compensation" errol leveszed a pipat es nem fog ordenale nagy delay-t generalni. mellekhatasa hogy szetcsusznak majd a savok, de ezt ha jol emlekszem izles szerint lehet manipulalni savonkent (keveronel jobboldalt alul D beture katt, es megjelennek a savonkent a delay-ek, amit allitgathatsz). egyebkent ha minel tobb ableton fx-et hasznalsz, annal jobb, mivel ugy tapasztaltam csak vst-knel jelentkezik ez a delay (elvegreis plugin delay compensation az eredeti neve a dolognak).
van tovabba egy olyan is abletonban hogy preferences/cpu. es ott a buffer meretet lehet csokkenteni. ezzel rengetege 'idot' sporolsz meg a rendszernek, es nagyban javulni fog a dolog, meg ha a delay compensation-t rajta is hagyod. en ezt 32-re allitottam, es azota tudok live fellepni, korabban olyan volt hogy megmozditottam egy potit es volt h 400 msec mulva tortent meg az esemeny. szo szerint keptelenseg volt zenelni ugy....
a bios frissitesnel mindig figyeljetek oda hogy nehogy BETA verzios biost tegyetek fel. tovabba, sok esetben a gyarto honlapjan regebbi bios van, es mikor ezt akarod megis felteni akkor uzenet ablakban meg fogja jegyezni mennyire mellenyultal. ilyenkor nincs mit tenni, azt kell hasznalni ami a notin van.
a wifi-t MINDIG kapcsoljatok ki, az rengeteg problemat okoz. biosbol tessek kikapcsolni. evvel egyutt bluetooth is megy a levesbe, de ennek orulni kell! teszteles celjara tovabba ezt ajanlom meg feltenni:
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtmlez egy ilyen 'must have' tool, ezzel meg tudod nezni a pci busz es ugy altalaban az egesz rendszer milyen keseseket produkal. probaljatok meg pci-e hangkartyakkal dolgozni, vagy olyan firewire-el ami pci-e buszon csucsul! minden mas esetben a dpc latency fogja nagyban befolyasolni a sebesseget a hangkartyanak.
vista-t tessek elkerulni ugy 10 km tavolsagbol minimum. windows xp sp2 a legjobb az ilyen valos-ido teljesitmenyben (meg az sp3 is alulmulja). a win7-rol meg nincs tapasztalatom, de jobb ha tudjatok vista driverekkel is mukodik es lenyegeben vista az egesz alapja, szoval sokra nem kell szamitani rovidtavon. de nem probaltam szoval nem torok meg palcat felette.
ha valakit valamelyik dolog bovebben erdekel, szivesen valaszolok kerdesre.