Akármilyen hülyén hangzik, én mindig kezet mosok szappannal, mielőtt megfogom a lemezeimet. Pláne sokkal jobban koszolódik/zsírosodik a lemezfelület mixelésnél, amikor ugye rátapperol az ember a korongra. Persze lehet óvatosabban szélfogással, de ott meg az a para, hogyha lötyögős a lemez a tengelyen, elugrik a tű!
Erre egy trükk: vágj föl keskenyre cellux csíkokat, kb 2-3 cm hosszan, ragaszgasd föl a lyuk szélére úgy, hogy átfűzöd a túloldalra. Ezt csillag alakban ismételd addig, amíg elég szűkké válik a nyílás.
Vissza a tisztításra:
oldschool bakelit lemezboltokban lehet kapni speckó lemeztisztító folyadékot, én pl. Lenco Lencocleant használok. Ezt a típust még apám is használta a saját gyűjteményéhez. Fekete flakonban van, arany felirattal, a végén pipetta, amivel adagolhatod a lemezkefére/plüssre, ill. rongyra. Én beszereztem a fodrászomtól

) egy régi kiürült hajfényes pumpa-spricelős flakont. Ez 125ml-es, jól kimostam és telenyomtan a Lencocleannel. Így egyenletesen felszórható a lemezre a tisztítófolyadék, nem fog tocsogni...
A Lenco-t megvehetitek mondjuk az Astoria Üzletház alagsorában található kis lemezboltocskában, ahol egy nagyon segítőkész idősebb fószer a tulaj.
Egy 250 ml-es flakon asszem egy ezres, de viszont eltart legalább egy évig, gyakori tisztítás mellett!
Ez a boltos ember mondta a következő trükköt: ha régi, kopott sercegő lemezt akarsz lejátszani, javíthatod a hangminőséget vizesjátszással. Ez annyit tesz, hogy ezzel a folyadékkal felkened a lemezfelületet, és a száradást nem várva meg rakod rá a tűt. Enyhén tompítja a sercegést.
Apám régi Akai szíjas lemezjátszójához volt egy olyan tisztítószerkezet, ami egy hangkarhoz hasonlóan lóg a lemez fölé, plexi cső karja feltölthető tisztítóval, a végén lévő kefe pedig a lemezre fekszik és egyenletesen adagolja a cuccost a barázdákra. A cimkénél kellett feltenni és szép lassan spirálban végigjárta a lemezt és a szélénél végzett. Ha a folyadék kiürült a testéből, akkor az ellensúly fölemelte a bakelitről. A mai lemezjátszókon már nincs az elhelyezésére való kis tüske, de még asszem kapható ugyanitt.