teknikolor wrote:
jurQov wrote:
szóval szerintem kizárólag a megírás sorrendjében szabad olvasni őket

szerintem baromira mindegy
én alapítvánnyal kezdtem, aztán a birodalmi történetekkel folytattam, aztán a robotokat hagytam utoljára. így aztán mikor végeztem velük, vettem is elő újra a birodalmi sztorikat, aztán meg az alapítványt is. nem lett tőle semmi bajom, hogy felcseréltem a sorrendet. asimov nagyon jó író, minden egyes könyve önállóan is megállja a helyét.
az alapítvány és föld pedig egyenesen zseniális, teljesen mindegy hogy mikor olvasod el, egészen biztosan még vagy 10szer el fogod olvasni. szerintem.
azokat a sztorikat amiket nem ő írt pl a kalibán, én nem olvastam el. valahogy nem érzem őket autentikusnak
én amúgy mostanában helena p. blavatskyval bírkózok

najó akkor
SPOILER

:
Ha először olvasod az előzményt akkor már rég tudod hogy mi a második alapítvány lényege, mire eljutsz oda, hogy elkezdd a Második alapítványt magát.Meg aztán valamelyik előzmény-könyvben ott van r.daneel ,aki ugye elég fontos és asszem legközelebb csak az Alapítvány és Föld utsó oldalain tűnik fel - a nagy befejezésnél (amit ha hamarabb olvasol az előzménynél akkor sztem nagyobbat üt

).
szóval én az előzményeket utána olvastam, nekem úgy tűnt igazán egésznek, és örültem, hogy így csináltam...aztán kitudja..