|
szerintem ott a vonal a ketto kozott, hogy mi a tartalma. buta zenenek tartom az egyszeru zenet. keves hang, alap ritmus, sok ismetlodes, konnyu ritmusokkal, tul sok refren szeru elemmel, egyszeru hangokkal. az ilyenek tipikusan csak eladasra keszulnek, hogy egyszeruseguk kapcsan belemasszanak az ember fulebe es slager legyen beloluk. ha epp sikerul.
az inteligens zenenek van tartalma, mondanivaloja, kifejez valamit, alt. egy iranyt vagy akar egy eleterzest, egy pillanatot, vagy egy elmenyt, vagy egy befolyast. erzeseken alapszik de mindemelett atgondolt is es osszetett. nem muszaj, hogy nagyon bonyolult legyen vagy komplex, lasd minmal csodak. de van eleje kozepe es vege. nem unalmas, nem egyket szokvanyos ritmuskepletre epul. ja es a telt hangzas. amit mivel nem vagyok producer, meg nem tudom miert van, valoszinuleg a kifinomult hangoktol, de nem kopog nem hianyzik belole semmi.
sokszor elem at mas stilusokban is, de leginkabb pl a technoban tapasztaltam. valtas van es egyszeruen szinte elviselhetetlen a kulonbseg annak ellenere, hogy teljesen ugyanazon a vonalon megy tovabb. egyszeruen csak hianyerzeted lesz, uresebbek a hangok, egyszerubbek, durvabbak. mintha lehuznanak egy csatornat. mint a lakkozott fa es a csiszolt fa kozotti kulonbseg...
minden stilusnak es stiluson beluli vonalnak, iranyzatnak, meg van a minosegi ugymond inteligens vonala. a dnb-ben is szamtalan fele inteligens vonal letezik. szerintem.
ja es egy picit a producerekrol:
van aki egy ket szam erejeig el-el talalja, neha nagyon es egyedulalloan. de vannak olyanok akik csak inteligens vonalat irnak, jatszanak. ezek a muveszek. akiket nem a megelhetes osztonzott arra amit csinalnak, es miutan sikeresek, akkor sem fordulnak a fele, ami konyebben eladhato, hanem viszik tovabb egyenes sajat stilusukat. valaljak onmagukat, sajat izlesuket, preferenciaikat es alomvilagukat. ha kovetik oket kovetik, ha nem nem. akkor is ugyanazt nyujtjak.
|