i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 19:36, 29-05-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 81 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: keverési trükkök
PostPosted: 13:05, 25-10-2007 
son of nitrous

már foglalkozunk mindennel itt bass dob stb de hogy mikor ezek készen vannak hogyan készitsünk el egy jó mixet,ki milyen megoldásokat trüköket ismer,hogy kell azokat jól végrehajtani.
remélem mást is érdekel a téma....

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:08, 25-10-2007 
original nuttah

Én is szinte ugyan így gondolkodok mint mindscape-ék.
Valószínű ennek praktikussági oka is van. Nagyon rossz utólag komolyabb átmixelést csinálni. (kimuteolgatni a sávokat és beállítgatni az arányokat plussz eq-zgatni.....rengeteg felesleges idő és nem is lesz ugyan az a hatása mintha menetközben csinálnád). Így inkább memnetközben csinálom meg ezeket.

Én szintén a végén már csak kisebb korrigálásokat hajtok végre illetve még a masteren szöszmöszölök kicsit, de az már nem a mix része.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:39, 25-10-2007 
droid

egy alap dolgot megjegyeznék ezzel kapcsolatban: egy fajta eqzása a hangoknak teljesen elromolhat ha valamit változtatunk a dinamikán, valahol hangosítunk egyből előkerül egy kis felesleges mély, és ha nem vesszük észre melyik hang volt az, végig kell ellenőrizni mindent, ugyanígy amikor a masterbe belehangosítjuk az előző hangerőn beállított eqzás az új környzetben rossznak számít, csak egy skicces alapnak használható, tovább kell vágni. Minél jobban felhangosítod annál beljebb kell vágni a mélyeket hogy tiszta legyen, ekkor élesedik az egész zene. Célszerű olyanra belőni a hangerőt ahol még nem idegesítően éles a zene, és nem tűntek el a mélyek.

szerk: hozzátenném ezt így még senkitől sem hallottam, pedig talán ez az amit törvényszerűnek kell tekinteni a többi szempont lazább...

Last edited by phaz matix on 20:57, 25-10-2007, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:52, 25-10-2007 
metalhead

nem nagy dolog talán és tök alap. [nem is repkednek a kiadott lemezeim mondjuk] mégis lehet hogy valakinek segít és megússza a kb fél év szopást amit ezeknek a nagyszerű tutoroknak köszönhettem kb.

a tutorialok tele vannak az ilyen-olyan utalásokkal hogy milyen hangerőre kell ezt-azt belőni [én is kérdezősködtem nagyjából 0 válasz de most már sejtem miért] pl "the snare drum should be set to 0 dB...., strings here and there..." satobbi. hát ezeket végigpróbáltam. ezek nagy marhaságok. nem szabad ezeket követni. csupán a track többi eleméhez mért relatív hangerő számít. egy-két sáv túlvezérlése detto. ha valami jól hangzik és neked úgy tetszik akkor azt nem kell bántani, vagy minimális finomítást igényel. [analóg desken kevert zenékben is előszeretettel vezérlik túl a sávokat]

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:42, 25-10-2007 
son of nitrous

implant wrote:
nem nagy dolog talán és tök alap. [nem is repkednek a kiadott lemezeim mondjuk] mégis lehet hogy valakinek segít és megússza a kb fél év szopást amit ezeknek a nagyszerű tutoroknak köszönhettem kb.

a tutorialok tele vannak az ilyen-olyan utalásokkal hogy milyen hangerőre kell ezt-azt belőni [én is kérdezősködtem nagyjából 0 válasz de most már sejtem miért] pl "the snare drum should be set to 0 dB...., strings here and there..." satobbi. hát ezeket végigpróbáltam. ezek nagy marhaságok. nem szabad ezeket követni. csupán a track többi eleméhez mért relatív hangerő számít. egy-két sáv túlvezérlése detto. ha valami jól hangzik és neked úgy tetszik akkor azt nem kell bántani, vagy minimális finomítást igényel. [analóg desken kevert zenékben is előszeretettel vezérlik túl a sávokat]

ez a neked tetszik dolog a kedvencem de állt aza a próbléma hogy az ember nem elégedett és nem sikerül neki javitani csak csberből vederbe jut..

mixet ugy kezdem hogy a bass meg a kick és snare az alap ami megadja a hangerőket,de ezeket is inkább halkra veszemhogy a végén ne az leygen hogy kilő a msteron a hangerő,inkább leygen halk és majd a végén ráér a hanegrő(groupolgatásban a cubase új feladat elé állitot :lol: )

Profile  

Post subject:
PostPosted: 19:40, 25-10-2007 
original nuttah

Implant: A digit klippet én nagyon kerülném. Szerintem nincs olyan ember akinek az tetszhet. Az analog az más. Ott a torzítás harmónikos, de a digitális az egyenlő a jelveszteséggel.

Abban sem értek egyet, hogy egy hangot kell megcsinálni és ahoz igazítani. Az alap téma mindig a groove a bass és a stringek, padek. Amik leginkább dinamika igényesek az a bass és a groove szekció. Ha azokat eltaláltad és a többi hangot hozzá eqztad és az arányokat megfelelően belőtted akkor nem lehet gond.

Álltalában pont a bass és groove összehozása okoz gondot sokaknak (főleg a kick és a bass). Nem igazán érzik, hogy egy groove és egy mély milyen arányba kell részt vegyen. Azt meg hogy egy mély és egy groove milyen arányba kell ott legyen teljesen sound és elképzelés függő.
Igazából fül kell és sok sok gyakorlás plussz a zenék mutogatása.
Azzal senki nem jut előrébb ha a mindscape leírja, hogy náluk -5 dB-n van a groove és -6 dB-n a mély mert az vagy bejön vagy nem (de inkább nem mert elég sok dolog függvénye.....pl a felharmonikusoké)

Aztán szegény user belövi a bass és groove arányokat és betenne egy pad-et. Na de hova tüntek a cinek meg a mély? Hát igen...itt is eqzgatás vágás és keverési arányok számítanak. (nyers mixről beszélünk ahol ugye még nincs kompi meg limiter). Ezt is nehéz lenne konkrét számadatokba átültetni. Igazából egy pad akkor szólj jól ha a hátteret megfelelően kitömíti. Tehát mindenből csak annyit kell vágni eq-zni amennyit muszáj ahoz, hogy hallható legyen. Túl sok is rossz eredményt hoz és túl kevés is..

Tehát ez sok sok kisérletezés amit nem lehet megkerülni és hála istennek nem sztenderdizálható, mert akkor lenne igazán egysíkú a zenei világ. Vannak álltalános irány elvek amiket a neten is megtalálhhatsz (asszem még Snaper linkelt be egy ilyet ahol bass kick snare meg mindenfajta dB értékek voltak általános irányadóként a doáról), de nem ezekhez kell igazodni hanem meg kell találni ami neked a legjobban tetszik és ami jó is (mert az ember amatőr füllel képes néha egy mélyet a kelleténél hangosabban vagy hallkabban megszólaltatni egy soundban...stb.)

Szerintem.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:52, 25-10-2007 
droid

Conclusion wrote:
(nyers mixről beszélünk ahol ugye még nincs kompi meg limiter)

miért ne lehetne rajta kompresszor?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21:39, 25-10-2007 
original nuttah

Lehet rajta. De ez keverési technika függő. Sokan azt mondjuk, hogy a keverést úgy a legcélszerűbb, ha nyersen végezzük, minden fajta master eszköz nélkül. (kompi, limiter stb) Mivel ha a mix nem áll meg a lábán csak ezekkel a dinamikai cuccokkal akkor már alapjaiban rossz az egész.
Tehát egy mixnek limiter és kompi nélkül is jól kell szóljon csak mondjuk halkabban.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:00, 25-10-2007 
pokemon

nem tudom mennyire szolhatok bele foleg hogy egy lemezen van csak a nevem, azt is hatevesen kovettem el egy filctollal...

szoval en altalaban ugy szoktam, hogy elkezdek egy temat, azon belul nagyjabol felhuzom az aranyz, de jo hangosan (lenyeg hogy ne clipeljen), es ahogy megjott a dob is hozza, akkor szoktam varialni. Ilyenkor altalaban hozzadobok rogton egy kompit a vegere. En mindig azzal szoktam pipazni, ugyhogy folyamatosan utana allitgatom, ki-, bekapcsolgatom, igy ha vmi nem tetszik vmi, vagy "elromlik" az eredetileg tervbe vett hatas, akkor eleg jol meg lehet allapitani, hogy mi okozza es allitani.

De sztem ilyen hogy a snare-t ennyire huzd, a kicket annyira, az sztem eros egy kicsit.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:11, 25-10-2007 
corebreak

Maximálisan egyetértek a MINDSCAPE csapat által leírtakkal.

Tömör, konkrét és pontos.
Ennyi.
(Minden fontos rész group-okba, BUS-okra és ott kell öket belőni...józan parasztésszel emberek, 4-5 csatit könyebb kezelni mint 40-et...)

Amugy a többiek írásához hozzászólnék.

Nincs ilyen sztem a világon hogy mixdown tutorial, asszem be is nyalok annak aki legyártja a standard mindenhol működőt. A titok itt is az mint máshol : PRACTISE! Sokat kell csinálni, gyakorolni, hallgatni, füleleni, tesztelni.

:D

Hát én sem árulok el titkokat:D

Amugy van 2 tutika kis tippem :

1 . LESS IS MORE ! ! ! (kevés process lehet jobb, vagyis, nem biztos hogy mindent szarrá kell kompizni, meg EQ-zni, ami jó azt ne bántsuk, ami meg szar azt nem biztos hogy ezekkel fel tudjuk javítani....)

2. MASTER CHANNEL TRIKK ! ! ! (Erre aztán majdnem semmit. May egy progiba beépített limitert...nem biztos hogy baj ha kicsit pirosban vagy...és nem kell csoda L2 sem a "hangossághoz", mert megjegyzem, ami empéháromba vagy műanyagon megvan otthon, az nem sima mixdown, hanem "masterlet" zene, szal mi az életben nem fogjuk azt otthon megcsinálni:D Persze ha nyernék a lottón...)

Na ennyit tettem volna hozzá, de sztem majdnem ez is felesleges volt, mert -bár nem felhötlen a viszonyunk - de a kettes hozzászóló faszán mindent leírt amit kellett...a többit meg neked kell "kitalálnod".

* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:36, 25-10-2007 
droid

Conclusion wrote:
Lehet rajta. De ez keverési technika függő. Sokan azt mondjuk, hogy a keverést úgy a legcélszerűbb, ha nyersen végezzük, minden fajta master eszköz nélkül. (kompi, limiter stb) Mivel ha a mix nem áll meg a lábán csak ezekkel a dinamikai cuccokkal akkor már alapjaiban rossz az egész.
Tehát egy mixnek limiter és kompi nélkül is jól kell szóljon csak mondjuk halkabban.

neharagudj de en meg sehol se hallomtam / olvastam, hogy barki is limiterrel / compresszorral a master csatornajan keverne le.

de igazabol ugy kene mixelni hogy utana mar ne nagyon kelljen belenyulkalni....

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:34, 25-10-2007 
original nuttah

halucska wrote:
Conclusion wrote:

neharagudj de en meg sehol se hallomtam / olvastam, hogy barki is limiterrel / compresszorral a master csatornajan keverne le.

Akkor te se haragudj de én Espeedie kérdésére reagáltam miszerint miért nem célszerű kompival meg a limiterrel a masteren mixdownolni.
Én soha nem mondtam, hogy te vagy itt bár ki ígycsinálná, de javíts ki ha tévednék.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:52, 26-10-2007 
original nuttah

halucska wrote:
Conclusion wrote:

pedig nagyon sokan csinaljak :) vannak akik mar durvan tulzasba is viszik, pl spor.
de szerintem a mai "neuro" elharcosai (nphect, misanthrop etc) mind master limiterrel mixelnek, legalabbis nagyon erosen limitalva van minden zene.
szerencsere nem mindenki ezen a vonalon halad, pl az upbeats mixek elkepsztoen dinamikusak.

the bird is the word

Profile  

Post subject:
PostPosted: 08:48, 26-10-2007 
corebreak

jade wrote:
halucska wrote:
Conclusion wrote:

pedig nagyon sokan csinaljak :) vannak akik mar durvan tulzasba is viszik, pl spor.
de szerintem a mai "neuro" elharcosai (nphect, misanthrop etc) mind master limiterrel mixelnek, legalabbis nagyon erosen limitalva van minden zene.
szerencsere nem mindenki ezen a vonalon halad, pl az upbeats mixek elkepsztoen dinamikusak.

ja, szanaszét vannak atrekkjeik, kapkodtam is fejem rendesen mikor csapkod a fülembe a groove és ahogy megjön a bass eltűnik minden dob, mert a limiter nekiáll melózni...hogy nem fáj a fülük tőle? mármint mikor épp vége a dallamnak és egy kis időre (fél snare mondjuk...) iszonyat felcsap a dob...

* Exegene * IPC Profiles * Darkland * BlackHoe * Golden Age * Alphacut * FOTO * Pinnecone Moonshine * Serendipity Recordings * Misspent Music *

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:51, 26-10-2007 
original nuttah

jade wrote:
halucska wrote:
Conclusion wrote:

Az más kérdés, hogy ha a végén limitálják csak be vagy a teljes soundot egy limiterrel a masteren készítik el. Az, hogy melyik a jobb az függ a keverési technikától, de ha a dinamikus zene a cél akkor talán a nyers mixdown elkészítése a legcélszerűbb. Ha dinamika mentes akkor meg a limiteres megoldás. Persze a dinamikus mixünket mi is limitálhatjuk utólag és szerintem így jobb is lesz az eredmény (már persze a céltól függ), de ez csak az én véleményem. Kinek mi jön be.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:18, 26-10-2007 
pokemon

talaltam egy kis irast a dologrol.

http://www.wikihow.com/Mixdown-Music-With-Digital-Editing-Software

az elso pontban talan mindenki egyetert majd :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:06, 29-10-2007 
metalhead

lehet szerintetek olyat csinálni valahogy logicban [v cubaseben] hogy mondjuk pár bust kiküldök mégegy csatira.. pl az összes echom, delayem, mind egy csatornán szóljon beállítva :?:
vagy ez is le van lőve aszerint hogy ne tudd 'körbezárni' az egészet [ezt a csatit visszakötni mégegy plusz sendnek a többi mellé pl....]

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:58, 29-10-2007 
corebreak

Íjj...hát tudtommal a Logic BUS-ai azok rögtön csatolnak a masterre...Cubase-ben nemtom hogy van ez.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:22, 29-10-2007 
metalhead

Snaper_OFF wrote:
Íjj...hát tudtommal a Logic BUS-ai azok rögtön csatolnak a masterre...Cubase-ben nemtom hogy van ez.

igen, egyből oda mennek. nincs erre valami csatolgatási módszer environmentben szted?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:26, 29-10-2007 
corebreak

Hát figyi. Rágódtam kicsit a dolgon.

Erre az effektes témára nem tudok mit mondani de pl dobokhoz, ugy tudzs még egy sávot beiktatni a csati és a busz közé, hogy asználod az AUX-okat.

Szal megcsinálog a dobkitet mondjuk Battery-ben, megírod a grooveot és széttolod AUX-okra cineket, a snare-eket a kikeket blabla. Aztán ott individual tudod őket birizgálni. Aztán az Aux-okat egyenként tolhatod ki bus-okar, és pl az individuálisa megdolgozott hangokat egybe tudod kompizni.

De nem is értem egész pontossan mire kell ez neked...

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 81 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]