suti wrote:
ha egyre tobb dj van, akkor mer csokkennek az eladasok
itthon szerintem egy kiveteles es szerencses helyzet van, ami - egyelore! - pont szembemegy a nagyvilag tendenciaival. ez annak koszonheto, hogy itthon az elmult evekben szilardult meg ugy tobb embernek az anyagi helyzete, hogy megengedhet maganak ilyen hobbit, ill. a boltok kinalata is mostanaban lett erosebb.
ha egy angliaban, v nemetorszagban gondolkodunk, egesz mas perspektiva. ott egy tizenevesnek meg kozepszinten is beleferhet a heti kosztpenzebe, hogy vesz hetente egy-ket lemezt. es valoszinuleg ezt par evvel ezelottig olyanok is megtettek, akik soha nem is akartak bedroom djnel tobbek lenni; de akar azt se tartom elkepzelhetetlennek, hogy csak otthoni hallgatasra vasaroltak. most meg ugy latszik nem teszik, gondolom fizetnek abbol a penzbol inkabb egy szeles savu hozzaferest...
illetve a CD piac a komoly dolog: a lemez egy szebb szines borito es komolyabb promocios koltsegek eseten (ami tartalmazhat akar szaz darab ingyen kiosztott peldanyt is!) nehanyezer darabig eppenhogy nullan van, vagy apropenz (mielott elkezdnenk szorozni ezen: azt szoktak mondani, hogy a fekete tokos, egyszeru, nehany-szines cimkevel ellatott lemezeknel 800-1000 eladott db kozott lehet 0-ra kifutni. szoval azt szeretnem itt hangsulyozni, hogy nincsenek itt akkora penzek, mint egyesek esetleg gondolhatjak) szoval a CD az, amin tobbet lehetne keresni - meg az, amit meg a lemeznel is konnyebb a netre feldobni...
suti wrote:
en arra gondoltam, h ha tobben irnak zenet, konnyebben szuletnek jobb darabok. attol, mert mindenki zenel, nemkell az osszeset kiadni.
pedig sajnos ugy tunik, h muszaj

persze az nem baj (nem az a baj), hogy sokan irnak zenet, hiszen tenyleg felszinre kerult sok tehetseges ember. de lassuk be: annyi a szemet, es sokszor annyira alacsony a minosegi kontroll...
bob the builder wrote:
szerintem teljesen rendben van, h a zene elérhető mp3-on. legyen is. mindenki számára, és akkor, amikor a djk számára elérhető promon. ismerje meg mindenki. így van értelme lemezt is venni, hiszen értékelik azt, amit játszol, ha tisztában vannak az újdonságokkal, új trendekkel.
igen, ez nagyon biztatoan hangzik - de elindult ez a folyamat par eve, es en alig-alig latom a haladast. ti latjatok?
(en ebbol a szempontbol (is) hibaztatom a fajlcsereloket is, ahol sokszor "igenytelenul" vannak fent dolgok, keverednek a fejekben a nevek, szamcimek, mert megbizhatatlan forrasbol van az info/reszinfo)
bob the builder wrote:
a dubterjedés meg annak a producernek hibája, aki rossz emberre bízza.
azert - meg ha ugy is hangzik - lehet, h nem ilyen egyszeru a helyzet. ahogy hallottam erintett barataimtol, mindig tortennek "veletlenek", mindig meglephetik az embert az egyebkent megbizhatonak hitt kontaktok... szoval ezzel kapcsolatban jo lenne, ha olyan szolna hozza, akinek van tapasztalata (ja, es egy kerdes: ha meglatsz egy dubot, letoltod? vagy "ellenallsz"? es ha mar letoltotted, share-eled te is? mert "az hibas, aki kiszivarogtatta"?)
bob the builder wrote:
aki dj, mert pénzt kap azért, hogy zenél, az vegye meg a jogot arra, hogy zenélhessen. vegye meg a lemezt, vagy az original cd-t.
na, ez itt egy sulyos melyviz megint, ami mar egy kisebb belso kort (djket es szervezoket) erint, de ezzel a dj "tultermelessel" pont a djk jarnak a legrosszabbul. ahogy laca jelezte: mutass djket, akik a fellepesekert kapott penzbol veszik a lemezeiket. ugyanis a legtobbszor gyakorlatilag _nincs_ fellepti dij. ami meg oke is egy sajat bulin, ahol az ember bevallal ennyi aldozatot, vagy haver ingyenes bulijan - de kezd ebbol divat lenni, hogy a djket gyakorlatilag ingyen jatszatjak.
es persze, a dj is hibas - miert nem mond nemet? mert ahogy laca irta, egyszeruen hulye, aki nemet mond. ha vegre hivjak az embert, akkor nem a penz lesz az elsodleges szempont. en is kutyauto vagyok, en is elmegyek. mert ha viszont mar beleoltem a penzem a lemezeimbe, akkor nem akarom, hogy a polcon porosodjanak. meg ahogy parazormal irta par oldallal odebb, csak jo erzes osszeilleszteni azokat a korongokat a tancolo kozonseg elott.
szoval ez megint egy elcseszett szituacio, ahol a fellepoknek es az o kiszolgaltatottsagukkal nagyon is tisztaban levo szervezoknek is meg kellene emberelniuk magukat (es az a szanalmas, hogy ezt most leirtam, de tudom, hogy ha ma csengene a telefon, hogy menjek jatszani mittomenhova vonatjegyert meg ket sorert, tudom, hogy igent mondanek

)
bob the builder wrote:
növekedjen meg az igényszint, a tájékozottság és akkor talán elindul valami
errol probalna szolni ez a topic, meg ez a magazin mar ot eve

es ujfent megerne egy miset, hogy mennyiben a mi hibank, hogy vannak emberek, akik rogton azt feltelezik, hogy mi minden egyes megjegyzest rosszindulattol vezerelve teszunk, es rogton az ellenkezojet fujjak, anelkul, hogy vegiggondolnak, vagy hajlandoak lennenek vegigbeszelni a dolgot konstruktiv vita keretein belul...
fairman wrote:
nagyon igaz. a kozonseg is megoszlik, es tokeletesen tetten erheto, hogy milyen 'vonalak' menten.
igen, mara egyertelmuve valt a kozonseg fragmentacioja, egy-egy bulin sokszor teljesen mas embereket latni. eppen ezert nagyon nehez megallapitani azt is, hogy pontosan mekkora ma a hazai szinter, es az aktiv budapesti partilatogato kozonseg. lehet, hogy erdemes lenne felvazolni a megoszlasnak ezen vonalait. persze csak akkor, ha a szokasos "sokanvannakakisgyerekek" szinten tovabb tudunk jutni. szoval min mulik, hogy hova mennek az emberek? fellepo? szervezo? helyszin? jegyar? mi a hatasos promocio? mik a kozonseg egyes retegeihez vezeto promocio utjai?