9b0 wrote:
Anno jó sokat pörögtem ezen a témán (ergo sok időt elbasztam rá feleslegesen). A lényeg. Attól a ponttól hogy egy program VST host, felesleges filózni azon, hogy van-e egyedi soundja, vagy nincs. Fruity, Live, Cubase, Orion, Logic, DP, Buzz, EnergyXT, Tracktion, Sonar, Wavelab, anyámkínjatudjamégmijönide, ugyanúgy szólnak. A magyarázat erre az, hogy minden VST plug-in (az AudioUnit sem különb) 32bites lebegőpontos ábrázolásban kell, hogy fogadja és továbbítsa az audio jelet. Mivel a keverés egyszerű és TÖKÉLETES módja nem más, mint két jel összeadása, ezért bármiféle egyéb processzálás értelmetlen és felesleges.
mixer kimenete = masterhangerő*(bemenet1*hangerő1 + bemenet2*hangerő2 + bemenetn*hangerőn)
Bemenő jelek: -oo - től +oo -ig - 32bit floating pointon ábrázolva (van plug-in, aminek árthatnak a nagy kilengések) (audio jelek szabvány szerint -1 és +1 között mozoghatnak)
Hangerő vezérlések: 0..oo (0=-oo dB, 1=0 dB, 2=6 dB,...) 32bit floaton, a skálázás ízlésfüggő
Kimenő jel: clipelés akkor történik, ha -1-nél kisebb, vagy 1-nél nagyobb jel kerül a kimenetre. Ha a kimenet 32 bit floatos (így bounce-olni lehet csak), akkor vissza lehet utána halkítani a clippingből a jelet, ha integer, akkor elveszik az adat (ha hangkártyára kerül, akkor van ez: 8bit, 16bit, 24bit... integer azt jelenti, fixpontos, a jelet nem -1 és 1 közti tartományban írja le törtekkel, hanem felbontástól függően egész számokkal egy nagyobb tartományban (16 bit esetén ez -16725 - 16726-ig terjed pl... ez a CD felbontása... akik aszongyák, jobban szól a vinyl, gondolkozzanak el, fel tud-e venni közel ennyi értéket a lemezt karcoló tű abban a kis sávban... anélkül, hogy a pontosságot is figyelembe vennénk)).
Régebben még csináltam összehasonlító tesztet, 20 sávval Cubase és Live között (mivel a Live hangját sokan fikázták akkoriban), az eredmény tökéletesen azonos lett (minden sáv hangerejét pontosan ugyanoda állítottam, plug-ineket nem használtam, azonos mintavételezési frekinél dolgoztam, és 32bit floatba exportáltam az eredményt).
Elvileg a Reason is ebben a felbontásban kéne, hogy dolgozzon (ezt állítja a Propellerheads), de sokszori mérésre sem sikerült kiderítenem, mi okozza a hangjában azokat a hibákat, amiket tapasztalok. (magas frekvenciák vesznek el, fura glitchek vannak a mintákban... egy 220 Hz-s tökéletes négyszögjelet nem képes visszaadni egyik samplere sem úgy, ahogy kéne). Mindenesetre a Reason hangminősége is bőven elfogadható, és használható bármire (a Subtractort és Malstörmöt leszámítva, mert ők szvsz nagyon rosszak)... a veszteség, ami így keletkezik, még mindig jóval kevesebb egy hangkártya D/A-ján keletkező veszteségnél (tehát aki vasmániás, az jobb, ha nem szidja halálra), a zajról nem is beszélve.
Bocs, hogy hosszú vót a post.
Hm....szép levezetés.
Viszont szerintem azért nem tökéletesen ugyanúgy szólnak. Valamiért alaphangon mindig hallani, hogy milyen a host. Persze egy komplett kiadott albumnál még sokmindennel hozzányúlnak, adott esetben kicserélik a hangokat esetleg egy vaséval vagy valami normálisan szóló vst-vel vagy szoftszintivel. Mindent szépen letisztítanak, újra kevernek egy normális pulton. Megkapja a masteringhez szükséges cuccokat. Így már jó, hogy nem ismerni fel. Viszont az álltalad is említet hibák miatt van az szerintem, hogy felismerni progi és progi közt a különbséget. Lehet, hogy pont ezekből a dolgokból adódik, hogy felismerni a reason hagját.
Akkor kiváncsi lennék mitől van gumi hangja a fruitynak?...