i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 01:31, 30-05-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 116 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Author Message
 Post subject: A zenekészítés szellemi része
PostPosted: 00:23, 12-04-2004 
ujonc

Gondoltam hogy nyitok egy új témát: a topik az lenne hogy nálatok milyen a zenekészítés menete, hogyan/ill. minek a hatására írjátok a számokat? Megvan a számoknak a mondanivalója, alapkoncepciója? Mi a zenei célotok? Mire van fektetve a hansúly, a technikai részre(sounddesign, samplekészítés) vagy inkább a pillanatnyi ihletre?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 01:19, 12-04-2004 
ujonc

nekem pilanatnyi ihleter keszulnek a szamok.
van olyan h megyek a buszon hazafele es a fejembe otlik egy dallam, es addig dudolom amig haza nem erek, es amikor hazaerek egybol benyomom reasonbe legalabb az alapdallamot.
de ez megtortenhet wc-n is vagy barhol.
olyan is volt h suliban vmelyik oran eszembe jutott vmi es a fuzetembe leirtam azokat a csikokat amiket be kell nyomni a sequencer-be. szoval ienek voltak nekem.
mostanaban sajnos mar nem nagyon ihlet meg semmi, uh mar lassan egy fel eve nem is irtam szamot. és ez nem jo. meg mar be is lustultam :(
mind1. egyszercsak majd ramtor megint a zenekeszitesi láz :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 02:27, 12-04-2004 
ujonc

Ennekem is szinte allandoan van a fejemben valami franko melodia, dobsav vagy valami, a problema csak az hogy szinte allandoan elfelejtem mire oda jutnek hogy leirom. Pedig jo cuccok lennenek belole. Ha megprobalom lejegyezni, akkor altalaban rosszul sikerul mert meg nem "latom" hogy melyik hang hol van a billentyuzeten.

A szamaim kozul van aminek van mondanivaloja, van ami csak direkt a hangzasra epul, bar az elobbi gyakorinn. Altalaban igyekszem a pillanatnyi hangulatot rogziteni, a fenyhatast, bizonyos helyzeteket az eletben amiket nem nagyon lehet elmagyarazni. Remelem amikor mar tobb tapasztalatom es gyakorlatom lesz technikai teren akkor jobban sikerul majd atvetitenem ezeket a szamaimba.

Apropo nem tudtok valami jo sounddesign utmutatokra linkeket? Jol jonne ha tudnam hogyan kozelitsem meg azokat a hangokat amiket el szeretnek erni. Sz'al ha valaki tud akkor irjon!

hagyma wrote:
mostanaban sajnos mar nem nagyon ihlet meg semmi, uh mar lassan egy fel eve nem is irtam szamot. és ez nem jo. meg mar be is lustultam
mind1. egyszercsak majd ramtor megint a zenekeszitesi láz

Don't forget your roots....ne vedd tul komolyan a dolgokat, elvezetbol csinald es mindjart jon az otlet... :johnb:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:38, 12-04-2004 
droid

A pappírra csíkozgatás nállam is féligmeddig bevált módszer! Csak amikor a buszon előveszem a papírt meg a tollat és elkezdek csíkokat rajzolgatni, néha hülyének néznek sztem... bár nem nagyon zaklat... A másik kritikus hely az ihletre a wc :) Kéne egy laptop oda... meg fasza hang.... :) Amúgy nem szeretek nagyon azon fáradozni hogy pont az legyen, amit előrre elképzeltem. Lehet hogy ez hátrány, de szerintem ha valami erőssen hat rám, az átissza magát a zenébe, bárhogy is csinálom... ez monjuk főleg akkor lenne jó, ha jobban értenék hozzá... de ami késik nem múlik.
Persze a legmélyebb ihlet mostanában a barátnőm!!! És csak utánna jön a Startrek :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 14:14, 12-04-2004 
impulsecreator.hu

fura ez az ihletdolog, én pl soxor merítek az "utcazajokból", idétlen csörgésekből, stb, amiket fejben továbbfejlesztek, aztán otthon megpróbálom hallhatóvá tenni ezeket :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:23, 12-04-2004 
metalhead

Én továbbmentem...
Utca és egyéb zajokból rakom össze a dobokat,a díszítőhangokat,satöbbi...
Ihlet...hmmm...
Mindig más inspirál,de olyan még nem volt,hogy előre kitaláltam a dallamot,és utána ültettem át zenébe...Dallamra leginkább egy jól kikevert hang szokott inspirálni,nomeg nem minden dallamhoz jó ugyanaz a hang...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:12, 12-04-2004 
ujonc

Airnold wrote:
Dallamra leginkább egy jól kikevert hang szokott inspirálni,nomeg nem minden dallamhoz jó ugyanaz a hang...

Egyetertek. En altalaban az osszes dallamot ami mashol jon azt elfelejtem. De van egypar alom-sample meg ilyesmi ami azert megmarad...Egyszer jo szamok lesznek belole;)
Amugy neha zongoran jatszva is jonnek otletek. Most is van egy pl, igy fejbol nem emlekszem de el tudnam jatszani ha leulnek melle.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:00, 20-04-2004 
Dub Phase

Nálam a következő van:
Parti után hazamegyek, kissé csengő füllel és 5-6 óra alvás után ha felkelek, akkor jön az ihlet. Eddig szinte minden említhető zeném így született.

Nem értem én sem a folyamatot, talán az extrém hanghatások váltanak ki valami vegyi folyamatot az agyamban? :wink:

WCn ülve nem jött még semmi a fejembe, de a kádban annál inkább. Ilyenkor is főleg basszusvonalak, ritmusképletek. De még egyszer se raktam össze őket.

Buszon utazva is inkább csak olyan ötletek jutnak eszembe, hogy hogyan lehetne bonyolítani különböző hangszerek összekötését a fruttiban.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:08, 02-09-2004 
ujonc

Én pillanatfüggő vagyok...Eddig olyan 50 perc körüli cuccom van, ennek a 85%-át este 11 és fél 1 között csináltam...Akkor volt olyanom...De olyan is van, hogy hallok valamit és az ad egy lökést...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 20:09, 02-09-2004 
ujonc

Olyan--->olyanom. Fúúúú... :D Ebből is látszik, éjszakai csákó vok...Nem tudok beszélni reggel. :oops:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:02, 02-09-2004 
ujonc

Nekem volt már olyan, hogy vacsorára ránntottát sütöttem, és közben jött az ötlet. Gyorsan felrohantam, hogy lejegyezzem, és a végeredmény egy szénné égett rántotta lett. A fejemben születő dallamokat inkább csak vázlatosan szoktam beírni a reasonbe, aztán addig alakítom, amíg olyan nem lesz, ami "kellemes a fülemnek". Pl. beírok egy string alapdallamot, és rápakolok még rengeteget, amíg kiszűröm a disszonanciát (imádom a polifóniát).

Van egy párszor olyan is, amikor csak egy ütem születik meg a fejemben. Ekkor van, hogy sikerül valami jót ráépítenem - ha sikerül akkor nagyon jó lesz, ha meg nem, akkor nagyon szar.

Volt már olyan is, hogy lejegyeztem egy álomdallamot, ami egyszerűen Isten lett, de végül semmi jó nem lett belőle, viszont ha meghallgatom azt az egy sávot, akkor tényleg kegyetlen jó.

Számomra nem elég, ha van egy jó ihlet. Attól, hogy megszületik egy dallam a fejemben, attól még nem lesz egy kész jó zeném. Ihletek sokasága kell hozzá, hogy igazán jó legyen, meg persze nagyon sokszor végighallgatni utána, hogy kiszűrjem a hibákat, stb. Volt, hogy egy régebbi zenémet fél évvel utána szedtem elő, és akkor fejeztem be. Ahogy jön éppen, én általában így írok zenét.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:22, 02-09-2004 
ujonc

jah nekem is van ien, pl a nine 2 night-ot mar masfel eve csinaltam es eleg dillinjas volt. akkor teccett de igy utolag mar nagyonnem es jott az uj alap amit raalmodtam es akkor vhogy osszejott. a regi szar hangokat kiszedtem belole a jokat meghagytam es rapakoltam uj alapot, kicsit valtozatosabb es kesz.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:12, 03-09-2004 
ujonc

én odaülök próbálgatok. aztán lesz vmi

Profile  

Post subject:
PostPosted: 17:19, 03-09-2004 
metalhead

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDddd

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12:31, 05-09-2004 
droid

Egy sztory a sok közé: szerelem ittasan, az Elveszett jelentés című film megnézése után....meg született a legjobb liquid számom.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 18:12, 05-09-2004 
impulsecreator.hu

Neerson wrote:
Egy sztory a sok közé: szerelem ittasan, az Elveszett jelentés című film megnézése után....meg született a legjobb liquid számom.

melyik az? :)

Profile  

Post subject:
PostPosted: 11:55, 06-09-2004 
original nuttah

Üdv!!

Nekem a legtöbb ihletet a zöld adja, olyankor nemtom mi van velem, de jobban beleélem magam a zenébe, ugymond egy leszek vele... :D

én reasonnel készítek zenét, de az is jól be szokott válni dallamra, ha fruityban zongorázgat az ember míg vmi súlyos dallam ki nem jön. azt kiírom papírra majd beviszem reasonbe, aztán jön a nyúzás míg maga a hang is ki nem forrja magát teljesen...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 13:16, 06-09-2004 
metalhead

:.\":P\"umiee:.: wrote:
Üdv!!

Nekem a legtöbb ihletet a zöld adja, olyankor nemtom mi van velem, de jobban beleélem magam a zenébe, ugymond egy leszek vele... :D

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDdd

egyre jobb :lol:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 12:19, 10-09-2004 
original nuttah

én legalább bevallom :D
sokszor egy r*hadt unalmas órán a suliban olyan dallamok és dubtémák jutnak az ember eszébe(főleg megváltozott tudatállapotban), hogy beszarás. én az ilyeneket nem szoktam se feljegyezni, se hazáig dúdolgatni. az ember tudatalattijába ugyis beépül, és lehet hogy a következő számodba tudtodon kívül már be is ütötted.... :wink: ez benne a legdurvább.

kitől szoktatok ihletet meríteni?

én mielőtt elkezdek egy zenét, mindig meghallgatok előtte 1-2 számot, ez jól be szokott válni. dubvariációkra és témákra nekem chris.su nagyon adja.

BéKe

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:07, 10-09-2004 
ujonc

:.\":P\"umiee:.: wrote:
kitől szoktatok ihletet meríteni?

CJ Jabbee lemezéből krva jó ihletem lett! mingyá kész a dal

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 116 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]