a4s wrote:
Tényleg, jut eszembe két kérdés, ha nem fárasztalak velük: a beállítás ízlés és fül dolga, vagy van valami objektívebb módszer is? Valamint: kb. hol érdemes a frekvenciaváltást eszközölni?
Én így csináltam a boltban is, meg otthon is:
1. Manual 85Hz körüli crossovert mond, oda belőttem a szűrőket
2. Gaint először középállásba
3. Csináltam egy szinusz-sweepet 20Hz-től 100Hz-ig, ezzel megnéztem, hogy van-e vhol olyan pont, ahol hangos a spektrum, vagy éppen halk. Főleg fülre, vagy hogy hol rezonálnak a legjobban a dolgok (pld ablak, szgépház, akármi). Ezzel a boltban egy kb 100-105Hz-es szűrőbeállítást játszottam be, meg a hangerővel kb egy közel félállást, kicsivel túl volt rajta.
4. Utána zenéket kell hallgatni, otthon ez eltartott 2 napig kb, de ott már csak a gaint állítgattam, meg a highpass-t, hogy PM5-ökre mennyi menjen ki, úgy éreztem, hogy kevés ment ki rájuk, volt egy lyuk a mély és a szatelitek közt. A boltban ez már kb 3-4 óra alatt megvolt, volt már tapasztalatom, milyen zenékkel kell nézni és hol.
Kb ennyi. A manual egy útmutatás, szóval hülyeség konkrétan azokat az értékeket belőni. Tehát először érdemes onnan kiindulni, aztán a frekisweep alapján kicsit hangolni, aztán élesben, zenékkel finomhangolni.
Nyílván méréssel csinálni objektívebb lenne, de nekem eszközeim sincsenek arra, meg így sikerült úgy összelőni, hogy szépen kiegészíti a szateliteket, nem ordítja túl őket, nem fog tolakodni. Innentől már tényleg csak a gain-beállítást változtatjuk néha, de nagyon hangyát...
Ja, ami fontos: ez helység-függő erősen! Nekem otthon 90Hz körüli crossover vált be, boltban meg ez a 105Hz körüli. Plusz hangfal-függő is....
Nagyon köszi. Úgy tűnik, nem követtem el komoly hibákat, de ezek alapján még tudom finomítani. Nálam is 90Hz körül muzsikál a legjobban, de a hangerővel nehéz dolgom van. Most kb. 1/3 hangerőn nyomom egy 20-25 négyzetméteres szobában, de ezek szerint tehetek még rá nyugodtan. (nem a jó ízlés tartott vissza, hanem a para a felülreprezentált basszusoktól