i m p u l s e c r e a t o r phÓrum

www.impulsecreator.hu | www.drumandbass.hu
It is currently 02:38, 30-05-2026

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 33 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 19:01, 13-12-2006 
fless wrote:
Egy nagy kérdésem lenne:a 32 bit-es wav convert clippingjét hogy tudom /illetve mien módszerrel utólag kiszedni,hogyhívják?
Úgytudom ugyanis,hogy lehet...tudomásomszerint 8) :oops:

ejjdesokan válaszoltatok :?

Post subject:
PostPosted: 21:21, 13-12-2006 
ujonc

Halkítással. Behúzod akármelyik wave editorba a filet, és addig halkítod, amíg minden benne nem lesz a minimum és maximum közötti tartományban (logikus lenne, ha a normalize to 0dB is megtenné ezt, de nem garantálom, mert nem csekkoltam).

Profile  

Post subject:
PostPosted: 22:48, 13-12-2006 
9b0 wrote:
Halkítással. Behúzod akármelyik wave editorba a filet, és addig halkítod, amíg minden benne nem lesz a minimum és maximum közötti tartományban (logikus lenne, ha a normalize to 0dB is megtenné ezt, de nem garantálom, mert nem csekkoltam).

Itt most nem erről van szó,az hogy addig halkítom amíg nem clippel az alap :wink: ,de halottam egy olyanról hogy amit a 32bites wav atomat "ráserceg"azt utólag vmi visszafordítással le lehet szedni és ezzel együtt a többi hang okozta clippinget is.Azthittem tudja vki,de ha nem hát nem.(marad a 16 bit) :)

Post subject:
PostPosted: 13:17, 14-12-2006 
original nuttah

fless wrote:
9b0 wrote:

Itt most nem erről van szó,az hogy addig halkítom amíg nem clippel az alap :wink: ,de halottam egy olyanról hogy amit a 32bites wav atomat "ráserceg"azt utólag vmi visszafordítással le lehet szedni és ezzel együtt a többi hang okozta clippinget is.Azthittem tudja vki,de ha nem hát nem.(marad a 16 bit) :)

De miért is akarsz 32 bitet?... :D
Ha 16 bitről konvertálsz akkor kell egy úgynevezett ditherelés. Ami azt jelenti, hogy egy bizonyos zajjal pótólja ki, hogy 32 bites legyen. Viszont ez így csak papíron lesz 32 bites. Ha valóban 32 bites hangot vagy zenét akarsz annak minden paraméterét 32 bitbe kell toljad(így a felvételt is így kell csinálnodű). Egyébként semmi értelme csak szarakodás. (és én egyébként nem igazán tudok olyan elérhető árú kártyát mondani ami 32bitbe dolgozna max papíron......de lehet csak én vagyok tájékozatlan?....:) )

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:33, 14-12-2006 
ujonc

fless wrote:
9b0 wrote:

No. Valamit félreértettél. Én írtam régebben ide (akkor örültél neki), hogy ha a mastered clippel (azaz túlmegy a -1-en, vagy +1-en), akkor 32 bites lebegőpontos export esetén nincs para, utólag is vissza lehet húzni, mert nem veszik el az információ (tehát a limiterek, kompresszorok is számolni fognak azokkal az értékekkel, amik a határokon túl vannak). Ha fixpontosan exportálod (16/24 bit integer), akkor a határokon túli információ ténylegesen elveszik, utólag sehogy sem állítható elő újra.

Elvonatkoztatva hangtól: vegyél egy téglalapot. Ha annak csak egy részét hagyod láttatni, akkor két lehetőséged van. Kitakarod azt, ami számodra nem szükséges, vagy egyszerűen levágod a felesleget. Ha kitakarod, akkor a téglalapod eredeti állapota még megmarad, ha levágod, akkor a levágott részek nélkül soha nem fogod tudni, mekkora is volt az eredeti téglalapod. Ennyi a különbség.

Conclusion wrote:
De miért is akarsz 32 bitet?... :D
Ha 16 bitről konvertálsz akkor kell egy úgynevezett ditherelés. Ami azt jelenti, hogy egy bizonyos zajjal pótólja ki, hogy 32 bites legyen. Viszont ez így csak papíron lesz 32 bites. Ha valóban 32 bites hangot vagy zenét akarsz annak minden paraméterét 32 bitbe kell toljad(így a felvételt is így kell csinálnodű). Egyébként semmi értelme csak szarakodás. (és én egyébként nem igazán tudok olyan elérhető árú kártyát mondani ami 32bitbe dolgozna max papíron......de lehet csak én vagyok tájékozatlan?....:) )

Bocs, de ne írj ilyen hülyeségeket. Egy 16 bites jelet veszteség nélkül lehet 32 bitesre konvertálni, dither nélkül. A különbség a két rendszer között másban van. A 16 bites integer jel nem számol törtekkel, ezért a hang leírásához az egész tartományát felhasználjuk (-32768-32767-ig /signed: ilyenkor a 0dB vonal 0-n van/, vagy 0-65535 /unsigned ilyenkor a 0dB vonal a tartomány felénél van/), míg a lebegőpontos 32 bites ábrázolásnál az audio jelet -1 és 1 között ábrázoljuk. Előbbinél ha túlcsordulás van, akkor nem tudja ábrázolni a számot, ezért vagy a minimummal, vagy a maximummal kénytelen helyettesíteni a túl nagy értéket. Utóbbi viszont gond nélkül le tud írni sokkal nagyobb számokat is.

A 32bit floatnak nem minták tárolása az értelme, hanem egy logikus igény az, hogy nagyobb felbontáson dolgozhass a mintáiddal, mint amilyenek ők maguk. Ha 16 biten próbálnál keverni, nagyon sok veszteség keletkezne egy mix elkészítésénél, ezért dolgozik minden VST host 32 bit float felbontáson.

A dithert lehet szeretni és nem szeretni, én az utóbbihoz tartozom. Ditherelni akkor szoktak egy jelet, amikor nagyobb felbontásról kisebbre konvertálják. A dither egy zaj, ami segít a kerekítési hibák korrigálásában, mivel átlagban egyenletesen emeli meg mind a pozitív, mind a negatív oldal jelszintjét... ebből is lehetne flame-et indítani, mivel sok vájtfülű hangmérnök jobbnak hallja a különböző ditherzajokat, ami azért fura, mert a definició magával hozza azt, hogy dithernek a teljesen random fehérzaj a legjobb... esetleg annak lehet értelme, hogy csak a hallható spektrumot tolja meg a dither, ami szintén nem egy bonyolult dolog. Szerintem akármit is használnak, a különbség tök elenyésző, és bőven elég az a zaj is, ami a D/A-kon keletkezik, de ezzel sok ember nem ért egyet, szal nem akarok a saját véleményemmel flame-elni. Aki szereti, használja, de elég csak egyszer, a végleges mixdownnál.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 16:58, 14-12-2006 
mindscape

miért nincs 32bites cd, még hangosabb mixdownokat lehetne akkor csinálni :fog:

http://www.myspace.com/mindscapednb
http://www.myspace.com/scumscape
http://www.virb.com/mindscape

Profile  

Post subject:
PostPosted: 21:18, 14-12-2006 
Többször is el kellett olvasnom hogy megértsem,de kösz az infót!Honnan tudsz ilyen sokat a hangokról?

Post subject:
PostPosted: 22:51, 14-12-2006 
piper

fless wrote:
Többször is el kellett olvasnom hogy megértsem,de kösz az infót!Honnan tudsz ilyen sokat a hangokról?

:wink: talán ezt tanulta, ez a szakmája? :wink:

facebook | bandcamp | soundcloud

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:03, 14-12-2006 
ujonc

Nemistudoksokat. Amúgy nem tanultam, érettségi a legfelsőbb végzettségem. Amit tudunk, azt jórészt magunktól találtuk ki/tapasztaltuk meg. Tanulni ezt sehol nem tanulhattuk volna, mert ha képzett hangmérnök lennék, akkor valszeg nekem is beadták volna az analóg rendszerek istenítését, valszeg hinnék ugyanazokban a mesékben, amik a jobb soundról szólnak. A digitális keveréshez picit máshogy kell hozzáállni, inkább az hasznos, ha tudod, mi mit csinál pontosan, és tudod, hogy fog pontosan szólni a végén. Szerintem. És ettől nem matek az egész, nem tudomány lesz, csak tudom használni az eszközeimet.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 23:08, 14-12-2006 
sollabong wrote:
fless wrote:

:wink: talán ezt tanulta, ez a szakmája? :wink:

Most bakot lőttél :gatya: :D :wink:

Post subject:
PostPosted: 23:27, 14-12-2006 
ujonc

9b0 wrote:
Aki szereti, használja, de elég csak egyszer, a végleges mixdownnál.

Ott meg POW-R #3-at, az öléggé jó. Cubase ditherét én nem naon kedvelem (UV22), Logicban POW-R #3 van, meg Samplitude-ban is.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 00:39, 15-12-2006 
piper

9b0 wrote:
Nemistudoksokat. Amúgy nem tanultam, érettségi a legfelsőbb végzettségem. Amit tudunk, azt jórészt magunktól találtuk ki/tapasztaltuk meg. Tanulni ezt sehol nem tanulhattuk volna, mert ha képzett hangmérnök lennék, akkor valszeg nekem is beadták volna az analóg rendszerek istenítését, valszeg hinnék ugyanazokban a mesékben, amik a jobb soundról szólnak. A digitális keveréshez picit máshogy kell hozzáállni, inkább az hasznos, ha tudod, mi mit csinál pontosan, és tudod, hogy fog pontosan szólni a végén. Szerintem. És ettől nem matek az egész, nem tudomány lesz, csak tudom használni az eszközeimet.

:shock:

így pláne minden tisztelet!!!!..kell rendesen megszállottság, hogy ennyire profivá válj egy témában csak az érdeklődés miatt!!! őőőőrült vagy :lol: :wink:

facebook | bandcamp | soundcloud

Profile  

Post subject:
PostPosted: 15:19, 19-12-2006 
partiarc

sollabong wrote:
9b0 wrote:

:shock:

így pláne minden tisztelet!!!!..kell rendesen megszállottság, hogy ennyire profivá válj egy témában csak az érdeklődés miatt!!! őőőőrült vagy :lol: :wink:

He's electrofly 8)

Profile  

Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 33 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]