Úristenem... ez hihetetlen...
Írtam nekik egy csodás levelet:
"Kedves zene.net.
Olvastam ezt a rovatukat:
http://www.zene.net/index.php?type=29&id=1394
Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ez a lexikon nem érdemli meg a szaklexikon titulust, sajnos kontármunkának tudom csak nevezni.
Néhány üvöltő példa:
"BPM: a "Basis Per Minute" (=percenkénti alap) rövidítése, ami a hip-hop, a house és a techno mértékegysége. Minél magasabb, annál jobban emlékeztet a zene egy gépfegyver kattogására."
- A BPM valójában a Beats Per Minute kifejezés rövidítése, azaz ütem/perc, a mértékegységet a klasszikus zenétől kezdve a rockon át az elektronikus zenéig mindenhol alkalmazzák.
"Digitális: az analóg ellentéte. Neil Young utálja. Bővebb információ az elektromérnökök kézikönyvében."
Ez nevetséges. Szaklexikonba ilyet írni?
"EQ: az erősítő ("equalizer") rövidítése a stúdió-zsargon szerint. Bonyolult, gombos szerkezet, amelyekkel hangfrekvenciákat emelhet ki vagy nyomhat el az ember."
Az erősítőt amplifiernek hívják, és amp a rövidítése. Az EQ valóban equalizer, a folyamatot, amire alkalmas konyhanyelven hangszínezésnek szokták hívni. Frekvenciák kiemelésére/halkítására alkalmas eszköz (valójában egy filterbank, ami a kimenetét hozzákeveri a száraz jelhez...). Egyáltalán nem bonyolult, viszont a sok gombos szerkezet sem illik rá, mivel egy 3 bandos EQ-n összesen 3 poti van.
"Fade Out: a legtöbb pop- és rock dal ezzel végződik. Tulajdonképpen egyszerűen fokozatosan elhalkul a zene. Rádióban nagyon bejön, de koncerten elég problémás, csupán néhány kivétel által gyakorolt megoldás. "
A legtöbb helyett talán a néhány lenne a megfelelő. Egyébként tényleg elhalkulást jelent.
"Loop: a hip-hop kedvelt játékszere. Néhány hang vagy zörej, amelyet egy disken tárolnak, egymás után végtelenszer kerül lejátszásra. Hipnotikus hatású."
Hurok a magyar szakszó erre, ha már szaklexikonról van szó. Loopnak a periódikusan ismétlődő hangot nevezik. Alapeleme minden samplernek, hiszen looppal szokás végteleníteni egy-egy hangot.
"Mellotron: bonyolult billentyűs sampler, melynek segítségével a korábban fölvett hangszereket billentyűkkel le lehet játszani. 1967-ben volt nagy szám; ma már alig hallani."
Kevésbé bonyolult. A samplerek elődje. Billentyűs hangszer, amelynek billentyűi egy magnót indítanak el.
"MIDI: "Musical Instrument Digital Interface". Ezen csoda segítségével - plusz egy DIN-kábel - köthető össze egy stúdióban a sampler, a dobgép meg a többi. "
A MIDI egy kommunikációs protokoll, nem csoda.
"Overdub: A kész felvételhez utólag hozzárakott javítások, tehát a tulajdonképpeni befejezés. Legtöbbször élő felvételeknél használják. Az olyan művészek, mint Zappa nem folyamodtak ilyen gyerekes megoldásokhoz. "
Az Overdub egy felvételi technika. Régebben alkalmazták leginkább, amikor a felvételt nem sávonként keverték, hanem minden sávot a már kész felvételre kevertek rá. Így nem kellett sok sávos keverőt használni... cserébe a hibázásnak súlyos ára volt, és minden újabb felvétel minőségvesztéssel járt. Reggae és dub zenekarok előszeretettel alkalmazták ezt a módszert (és meg kell hagyni, csodákat műveltek vele).
"Sampler: kis rész valaki más szerzeményéből, amelyet egy saját számban fölhasználnak. Disken tárolják és billentyűkkel hívják elő, rengeteg munkahelyet biztosítva ezzel ügyvédeknek."
Az, amit emberünk jófej módon leírni próbál, az a sample fogalma. A sampler a hangminták lejátszására alkalmas eszköz.
"White Noise (= fehér zaj) : a hang-spektrum legfelsőbb frekvenciái. Aki két rock-koncertnél többön vett részt, annak már nem kell vele törődni - úgysem hallja. "
Tévedés. A fehér zaj az egész hangspektrumon átlagban egyenlő erősségű jelet produkál. Hullámformája teljesen véletlenszerű, mindenki hallja.
Zenestílusokról direkt nem írtam semmit, igyekeztem csak az egyértelmű szakmai fogalmakra odafigyelni.
Elnézést, ha raboltam az időtöket, nem akarok okoskodni, a saját érdeketekben mondom, hogy szedjétek le ezt a siteot, mert nevetséges. Ha a jövőben ilyenbe kezdtek, kérdezzetek/kérjetek meg pár embert (engem ne), aki ezzel esetleg profin foglalkozik (bár igen, ő valszeg profi összeget fog kérni az okoskodásért). Akárhogyis... sok sikert a jövőben, béke."